Recent Posts

onsdag 16. september 2015

16. september 2015:
"Da fascismen kom til Norge"




Slippefest for Terje Emberlands bok:

Når man tenker på norsk fascisme tenker man som regel på 1930-tallet, Quisling og Nasjonal Samling. Men fascismen nådde Norge allerede sommeren 1927, da børsspekulanten og grossisten Karl Meyer stiftet Den nasjonale legion på et fullpakket møte i Oslos største møtelokale. Stortinget skulle avsettes, arbeiderbevegelsen bekjempes og fascistdiktatur innføres. Den nasjonale legions korte historie er preget av rabaldermøter, gatekamper og overfall, og den tiltrakk seg et persongalleri som hentet fra en roman av P.G. Wodehouse. Her var «Norges sterkeste mann», sirkusdirektør Karl Norbeck. Her var forfatter, provokatør Erling Winsnes, som ville erstatte kristendommen med en sosialdarwinistisk, norsk nasjonalreligion. Og fascistføreren Karl Meyer selv? Vel, han hadde en mørk fortid som gentlemanstyv i Brooklyn.

Terje Emberland er fascismeforsker og seniorforsker ved HL-Senteret, ekspert på denne tiden. Han er også kjent som en fremragende formidler og historieforteller som ikke bare har bearbeidet dette materialet i fagbøker som Det ariske idol og Himmlers Norge, men også i radioteater og kriminalromanene Edderkoppen og Stormlaget (skrevet sammen med Bernt Rougthvedt).

Kjettersk Kjellers hovedkvarter er som vanlig på Katedralen i Parkveien 13 (litt inne i en sidegate). Vi åpner dørene 16. september kl 19, og for å være med i de nasjonale kolonner må du være fylt 18 år og ha 70 kroner. Men er du lur legger du middagen til Katedralen.

På grunn av temaet gjør vi oppmerksom på at Kjettersk Kjeller forbeholder seg retten til å avvise og bortvise uønskede elementer.


Arrangementet på Facebook

Katedralen på Tripadvisor. Vi sa det var god mat og drikke her.

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar