Recent Posts

mandag 25. mars 2019

28. mars 2019 - Torggata Bar: Frimurernoia før og nå


Frimurernes vei fra kannibaler til lakeier for svenskekonge og jøderPå overflaten er det norske frimureriet en harmløs, kristen organisasjon for selvutvikling og veldedighet. Men frimureriets ritualer, dystre symbolikk og hemmelighold har alltid fanget folks fantasi.

Lista ble lagt på 1860-tallet, da det var opptøyer i Oslo fordi frimurerne angivelig lokket blonde barn inn i losjene, slaktet dem, saltet ned kjøttet og solgte det til tyrkerne. Siden da gikk det slag i slag.

Aslak Rostad er religionsviter og førstelektor ved NTNU. I hans forskning på frimureri og fraternalisme har han dykket ned i tre århundrer med utsøkt norsk paranoia. Og nå kommer han til Kjettersk Kjeller for å dele sine avsløringer med oss!

Hvilken rolle spilte om frimureriet (som i Norge styres fra Sverige) i unionsstriden? Hvordan ble frimurernoia blandet med antisemittisme, siden jøder ikke kan være frimurere i Norge? Var Bjørnstjerne Bjørnson Norges første foliehatt? Og hvordan ble nazipropaganda pakket om som kulturradikal kritikk av frimureriet?

Som vanlig på en Kjettersk Kjeller blir det også musikk, hyggelig samvær og no godt i glasset.

Vi starter muringen på Salomos tempel kl. 19, og du må være fylt 23 år og ha så ordnet økonomi at du kan avse 100 kroner for å bli innviet i de frimureriske mysteriene.

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar