Recent Posts

onsdag 7. mai 2014

7. mai 2014 - Katedralen pub:
Verdens hemmelige mestere

Olav Hammer snakker om

Verdens hemmelige mestere: Madame Blavatsky og teosofien

>>> Arrangementet på Facebook

 I en tid da kvinner skulle ses men ikke høres var Helena Petrovna Blavatsky (1831-1891) storvokst og brautende, røyket som en skorstein og bannet som en sjømann. Blavatsky påsto at hun hadde besøkt det hermetisk lukkede Tibet, der hun møtte verdens hemmelige mestere. Hun ble innviet i mesternes hemmelige lære, og mesterne fortsatte å sende henne nye innsikter via brev som materialiserte seg i løse luften. Innsiktene om reinkarnasjon og astrologi, biologi (Darwin tok selvfølgelig feil) og livet på Atlantis ble skrevet ned i enorme bokverk med titler som Isis Unveiled og The Secret Doctrine.

 Ved å samle folk som var like fargerike enn henne selv startet hun Det teosofiske samfunn, og ble en innflytelsesrik kultfigur. Madame Blavatskys lære har påvirket alt fra naziokkultisme til indisk frigjøringskamp, UFO-bevegelsen til Steinerskolen. Men mest av alt er hun både okkultismens og New Age-bevegelsens bestemor.

 Blavatskys status som superkjendis har falmet i dag, så for å opplyse og underholde har vi vært så heldige å få besøk av Olav Hammer. Hammer er professor ved Syddansk universitet i Odense, og var i 2013 medredaktør for The Brill Handbook of the Theosophical Current. Foredraget vil være på svensk.

 Som vanlig blir det mat, drikke, hyggelig selskap og musikk i Katedralen i Parkveien 13 (lokalet ligger i en sidegate). Selve arrangementet begynner kl. 19, og du må være fylt 18 år og være villig til å ofre 70 kroner for å bli innviet i de himalayiske mahatmaenes skjulte kunnskap.

>>> Arrangementet på Facebook

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar